Berberin kneza Miloša - PDF free download eBook

  • Verified: Wed, Dec 01, 2021
  • Published: 23.01.2019
  • Views: 317

Introduction

Нићифор Нинковић (1788-185…) написао је "Жизниописанија моја", један од најбољих мемоара у историји српске књижевности. Издавачка кућа "Лом" објавила је изводе из мемоара и то...

read more

Details of Berberin kneza Miloša

Original Title
Berberin kneza Miloša
Edition Format
Paperback
Number of Pages
219 pages
Book Language
Serbian
Ebook Format
PDF, EPUB

Press the button start search and wait a little while. Using file-sharing servers API, our site will find the e-book file in various formats (such as PDF, EPUB and other). Please do not reload the page during the search. A typical file search time is about 15-20 seconds.

Berberin kneza Miloša

A free service that helps find an e-book in automatic mode on private file-sharing servers.

Some brief overview of this book

Нићифор Нинковић (1788-185…) написао је "Жизниописанија моја", један од најбољих мемоара у историји српске књижевности. Издавачка кућа "Лом" објавила је изводе из мемоара и то део у којем се посебно описује период од 1822 до 1827 када је Нићифор службовао као лични берберин кнеза Милоша, апсолутног владара Србије. "Нићифор Нинковић је био први Србин мајстор берберског занат Нићифор Нинковић (1788-185…) написао је "Жизниописанија моја", један од најбољих мемоара у историји српске књижевности.

Издавачка кућа "Лом" објавила је изводе из мемоара и то део у којем се посебно описује период од 1822 до 1827 када је Нићифор службовао као лични берберин кнеза Милоша, апсолутног владара Србије. "Нићифор Нинковић је био први Србин мајстор берберског заната у Београду и последњи, уз то и најбољи, писац галантних мемоара у Срба. Духа пустоловног, непостојаног, сујетног, фриволан на један посебан, левантски начин, ласциван према обрасцу своје уже средине, празнослован у свом мудровању као многи чланови његовог еснафа, занимљив себи колико досадан другима, увек у опасности да у свом хвалисању постане жртва опаких силника.

Он је постао значајан сведок своје епохе у мемоарском описивању једне свакидашњице у којој су и знатне историјске личности осуђене да се појављују и делују као обични људи". Радован Самарџић, историчар По мишљењу писца Милисава Савића, који је иначе докторирао на устаничкој прози, Нинковић је на плану језика далеко испред својих савременика, па и испред Вука. Вуков језик је "умивен", "домаћински", сав изникао из народне приче и песме, а Нинковићев је "искварен", "свакодневан", близак, ако тако може да се каже, аргоу тог доба.

- При том он је, сигурно, наш први писац који је написао књигу о трагичном удесу обичног човека у жрвњу тоталитарног деспотског друштва, о његовом обезличавању и свођењу на биће које не сме слободно да мисли и отворено говори.


All downloaded files are checked. Virus and adware free. Previously, our system checked the all ebook's files for viruses. The results of our verification:

 Google Safe Browsing APINorton Internet SecurityAVG Internet Security
berberin_kneza_milo.pdf
berberin_kneza_milo.epub
berberin_kneza_milo_all.zip