1001 Gînduri Pentru Cumpătare - PDF free download eBook

  • Verified: Thu, May 28, 2020
  • Published: 20.01.2019
  • Views: 95

Introduction

Prin natura preocupărilor mele de toxicolog, o parte din activitate a fost consacrată domeniului intoxicaței etilice. Lecturile de ani și ani mi-au oferit prilejul de a culege numeroase gânduri...

read more

Details of 1001 Gînduri Pentru Cumpătare

Original Title
1001 Gînduri Pentru Cumpătare
Edition Format
Paperback
Number of Pages
323 pages
Book Language
Romanian
Ebook Format
PDF, EPUB

Press the button start search and wait a little while. Using file-sharing servers API, our site will find the e-book file in various formats (such as PDF, EPUB and other). Please do not reload the page during the search. A typical file search time is about 15-20 seconds.

1001 Gînduri Pentru Cumpătare

A free service that helps find an e-book in automatic mode on private file-sharing servers.

Some brief overview of this book

Prin natura preocupărilor mele de toxicolog, o parte din activitate a fost consacrată domeniului intoxicaței etilice. Lecturile de ani și ani mi-au oferit prilejul de a culege numeroase gânduri despre băuturile alcoolice, dintre care o parte le-am înmănuncheat în volumul de față: "1001 gânduri pentru cumpătare". O parte dintre acestea o reprezintă proverbe provenite de la Prin natura preocupărilor mele de toxicolog, o parte din activitate a fost consacrată domeniului intoxicaței etilice.

Lecturile de ani și ani mi-au oferit prilejul de a culege numeroase gânduri despre băuturile alcoolice, dintre care o parte le-am înmănuncheat în volumul de față: "1001 gânduri pentru cumpătare". O parte dintre acestea o reprezintă proverbe provenite de la mai multe popoare, știut fiind că proverbele exprimă lapidar experiența colectivă milenară. Cealaltă parte cuprinde citate din tezaurul de simțire și gândire al poeților, moraliștilor, filozofilor, oamenilor de știință.

Din materialul cules inițial, am selectat, dintre proverbe, pe acelea remarcabile prin plasticitatea, neprevăzutul, uneori naivitatea exprimării. Dintre legende, pe acelea care reflectă, în mod fabulos, o străveche trăire privind vița de vie și vinul. Citatele au fost alese după frumusețea literară, după caracterul lor arhaic, ca și după personalitatea autorului - de la Homer până în zilele noastre.

Dacă prin parcurgerea acestui tezaur de gândire pro și contra alcool, pasionații de băuturi alcoolice, ca și antialcoolicii înverșunați, vor găsi prilej de meditație și o pledoarie pentru uz, dar nu abuz, strădania "culegătorului" nu va fi fost zadarnică. Termenul de alcool are o etimologie neobișnuită, originea lui fiind mai veche decât cea arabă, care i se atribuie de obicei. "Alcool" derivă de la verbul ebraic "kakhal", cu sensul de a vopsi, a picta și este menționat în Cartea lui Iezechiel, în care femeile evreilor sunt mustrate pentru că se împodobeau la primirea solilor altor popoare: "Pentru ei scăldatu-te-ai și ochii ți i-ai dat cu dresuri și ți-ai pus podoabe".

Se știe că în orient femeile foloseau o pulbere metalică foarte fină, care se aplica pe pleoape, gene și chiar pe față, în scop de înfrumusețare. Arabii au preluat termenul de "kakhal" și l-au transformat în "al-koh'l", compus din articolul "al" și vocabula "koh'l", cu sensul de "pulbere extrem de fină", având aceeași întrebuințare ca la evrei. Mai târziu termenul "al-koh'l" a fost atribuit, prin analogie, pricipilui băuturilor alcoolice, separat prin distilare.

Asemenea pulberii extreme de fine, denumită de alchimiști "pulvis subtilis", și alcoolul este "subtil", creând "iluzii" prin rapida sa dispariție. Pe plan psihic, alcoolul creeaza asemenea iluzii, dând sentimentul eliberării de griji, uitării prezentului supărător sau monoton. În secolul XVI iatrochimistul elvețian Paracelsus definește cuvântul "alcool", ca "esența, partea cea mai subtila a oricărui lucru", și-l atribuie vinului ("alcohol vini").

MARȚIAN COTRĂU


All downloaded files are checked. Virus and adware free. Previously, our system checked the all ebook's files for viruses. The results of our verification:

 Google Safe Browsing APINorton Internet SecurityAVG Internet Security
1001_nduri_pentru_cump.pdf
1001_nduri_pentru_cump.epub
1001_nduri_pentru_cump_all.zip