Kérdések és válaszok a cigányságról - PDF free download eBook

  • Verified: Tue, Nov 12, 2019
  • Published: 03.01.2019
  • Views: 68

Introduction

Mi illő: cigányt vagy romát mondani? Mikor jelentek meg és terjedtek el Európában a cigányok? Milyen elképzelések élnek a cigányok származásáról, és mi ma az elfogadott tudományos álláspont?Azonos...

read more

Details of Kérdések és válaszok a cigányságról

Original Title
Kérdések és válaszok a cigányságról
Edition Format
Paperback
Number of Pages
175 pages
Book Language
Hungarian
Ebook Format
PDF, EPUB

Sites and services that store files may require registration and other conditions for access to downloading and reading electronic books.

Some brief overview of this book

Mi illő: cigányt vagy romát mondani? Mikor jelentek meg és terjedtek el Európában a cigányok? Milyen elképzelések élnek a cigányok származásáról, és mi ma az elfogadott tudományos álláspont?

Azonos arányú-e az össznépességen belül Európa különböző országaiban a cigányok jelenléte? Hogyan reagáltak az elmúlt években a romániai cigányok megjelenésére Olaszországban és Spanyolors Mi illő: cigányt vagy romát mondani? Mikor jelentek meg és terjedtek el Európában a cigányok?

Milyen elképzelések élnek a cigányok származásáról, és mi ma az elfogadott tudományos álláspont? Azonos arányú-e az össznépességen belül Európa különböző országaiban a cigányok jelenléte? Hogyan reagáltak az elmúlt években a romániai cigányok megjelenésére Olaszországban és Spanyolországban?

Ki a cigány? Akit a többség annak tart, vagy aki magát annak mondja? Milyen volt Magyarországon a népességen belül a cigányok aránya az ezredfordulón és lesznek-e 1,5 millióan 2050-ben?

Azonos-e a cigányok korfája a társadalom összességével, avagy attól eltérő? Hogyan nevezik romani nyelven a cigányok holokausztját? Mi történt ekkor?

Miért olyan kevés a roma parlamenti képviselő? Mit jelent a „fekete vonat"? A cigányok valóban nem értenek a földhöz?

Kik játszanak és játszottak szerepet a romák oktatási, szociális, egészségügyi és foglalkoztatási helyzetének változtatásában? Miért fontos, hogy a romák büszkék legyenek roma mivoltukra, hogyan lehet erősíteni a roma identitást? Kik és hogyan segítettek nekik ebben?

Létezik-e roma értelmiség? Mik a szegregált oktatás legfőbb ismérvei és következményei? Igaz-e, hogy a cigányok mind katolikusok?

Milyen magyar kulturális örökséget köszönhetünk a romáknak? Hogyan teremtődött meg a cigány költészet? Cigány zene-e a cigányzene?

Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket válaszol meg a kötet, amely a Napvilág Kiadó új, ismeretterjesztő sorozatába illeszkedik.


All downloaded files are checked. Virus and adware free. Previously, our system checked the all ebook's files for viruses. The results of our verification:

 Google Safe Browsing APINorton Internet SecurityAVG Internet Security
.pdf
.epub
_all.zip